Lumea sahului este in doliu deoarece joi, saptamana trecuta, s-a stins Bobby Fischer, un american datorita caruia sfera sahista a evoluat considerabil. Devenind campion mondial in 1973, a intrerupt suprematia sovietica pe plan sahist de la acel moment, iar prin atitudinea sa radicala i-a determinat pe organizatorii turneelor sa mareasca valoarea premiilor la turnee.

La Reykjavik s-a stins din viaţă,  în ziua de joi 17 ianuarie, unul dintre cei mai populari jucători din istoria şahului, Robert (Bobby) James Fischer. Născut la 9 martie 1943, la Chicago, Fischer a fost cel de-al unsprezecelea campion mondial al lumii, titlu pe care l-a câştigat în 1972 împotriva lui Spassky şi l-a cedat în 1975 fără a se prezenta în faţa lui Karpov, gest de frondă specific de altfel întregii sale existenţe. Radicalitatea sa, afirmată atât pe eşichier cât şi în judecăţile lui de valoare asupra societăţii, l-a făcut deopotrivă iubit şi contestat, până în clipa în care a intrat, pentru totdeauna, în Olimpul spiritelor.

via FrSah

Bobby Fischer a fost inmormantat in azi, in Islanda, tara in care si-a petrecut o mare parte din viata, intrucat a evitat deportarea in America in urma unor conflicte anterioare legate de statutul sau de sahist.

         via Chessbase.com

Anunțuri